Juhas Erika - Családállítás

Bert Hellingernek köszönhető e csodás módszer, melyet a 80-as években pszichoterápiaként fejlesztett ki, amellyel a terapeuták és klienseik a problémák megoldására új lehetőséget kaptak.

Az érintettek sokáig húzódó problémára vagy betegségeikre nem találnak megoldást, abban az esetben fordulnak e módszer felé.

A hierarchia felállítása alkalmazható régi sérelmek, apával, anyával, testvérrel, hivatással kapcsolatosan és bármely életterület mely nyomasztó hatással nehezedik az egyénre.

Az élet minden lehetősége és korlátja a családból származik. Családunk és felmenőink által tartozunk valamely népcsoporthoz, szülőhazához és kihatással van az illető sorsára.

Nincs erősebb kötelék, mint a család. Célszerű feltárni bizonyos családi háttereket. Pl.: elhalálozás fiatal korban, rokonságban történt bűncselekmény, szülők előző komoly kapcsolatai, mozgáskorlátozott családtag, nem vállalt gyermek, gyengeelméjűség stb.

Sok esetben szégyen övezi ezeket a rokonokat és eltitkolják létezésüket az utódok elől.

Sokat segít e személyek feltárása, hisz valamelyik utód öntudatlanul is követi a sorsukat. A családfelállítás során feltárul, hogy az állító személynek van-e kötődése valamelyik ősének a sorsához. A gyermekek hajlamosak átvenni valamelyik felmenőjük viselkedését, sok esetben érzéseiket is, így összefonódnak az adott őssel. Ez kihatással lehet egész életükre, mert valaki más sorsát élik.

A családban és felmenők között, ha kirekesztett van, az életben úgy nyilvánul meg, hogy a lemenő ágban valaki nem a saját sorsát éli meg, mintha nem a család része lenne. Amint a rendszerben mindenki a helyére kerül, az egyén el kezdi élni saját életét és a helyén kiteljesedhet.

A családállítás folyamán fellépő érzelmek mögötti lehetséges tartalmak:

- Düh, ott keletkezik, ahol az egyént támadás éri.
- Diadalmaskodás, az egyik fél jobbnak látja magát a másiknál.
- Depresszió, visszafojtott cselekvés.
- Fájdalom a szülők nem elfogadásából is fakadhat.
- Átvett érzések, a család rendszerében elnyomott érzések a későbbiek folyamán valamelyik gyermek megéli.

Ez a csodálatos módszer segít feloldani régi mintákat, melyet tudattalanul visznek magukkal éveik során, és nem értik miért nem működik az életük. Saját maguk és a gyermekeik és unokáik érdekében érdemes lerakni a felmenők terheit, hisz minden ember arra vágyik, hogy boldog legyen és a családja is kiteljesedhessen. Amint a lelkük megnyugszik, lehetőség nyílik önmaguk megéléséhez, mely egy csodás utazás kezdetét jelenti.